Radyo Amatörlüğünde Antenler
Radyo Amatörlüğünde ya da diğer adıyla Amatör Telsizcilikte antenler çok önemlidir haberleşmenin direği antenlerdir. Radyo Amatörlüğünde anten nedir ona geçmeden önce Anten nedir? gelin onu tanıyalım. ‘’Anten, Elektronikte, boşlukta yayılan elektromanyetik dalgaları toplayarak bu dalgaların iletim hatları içerisinde yayılmasını sağlayan veya iletim hatlarından gelen sinyalleri boşluğa dalga olarak yayan cihazlardır.’’
Peki Amatör Telsizcilikte anten nedir?
Anten çeşitleri nedir?
Gelin birde bunlara bakalım.
İlk olarak Amatör telsizcilikte anten nedir ona bakalım.
Anten telsiz cihazından çıkan ses-elektrik sinyallerinin elektromanyetik radyo dalgalarına çevrilmesi, havada-boşlukta belirli bir yöne veya her yöne aynı anda iletilmesi ve sonra yine bu radyo dalgalarının havadan toplanarak telsiz cihazına elektrik sinyali olarak iletilmesini sağlayan parçadır.
Temelde elektrik iletken bir metale herhangi bir frekansa elektrik sinyali verirseniz bu sinyalin bir kısmı elektromanyetik radyo dalgasına dönüşür ve havaya-boşluğa yayılır, büyük bir kısmı ise yok olur, soğurulur veya kaynağa geri yansır. Yani kısaca veri aktarımını sağlayan parçadır.
Bunu öğrendİk peki anten çeşitleri nelerdir? Gelin birde ona bakalım.
Antenleri yönlü ve çok yönlü olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Gelin önce yönlü antenlere bir göz atalım.
Yönlü antenler
Diğer bir ismi Hüzme antenlerdir. Yönlü antenler yaymada çok güçlü ışıma yapabilen, almada ise çok güçlü sinyaller alabilen antenlerdir. Bu tür antenlerin kazançları yönlendirildiği yerde çoktur. Yönlendirilmediği yerde ise çok düşüktür. Böylece istenmeyen gürültüler veya yayınlar engellenmiş olunur. Yagi antenler yönlü antenlere örnektir.
Çok yönlü antenler
Zayıf ya da daha fazla veya daha az her yöne dalga almak ya da yaymak amacında olan yönlü anten türleridir. Kullanımı rahatlığı açısından yaygındır yönlü antenlere nazaran alma ve gönderme açısı çok daha fazladır. Vertical(dikey) ve dipol antenler buna örnektir.