Arkadaşlar merhaba, basit bir şekilde radyo dalgalarının karakteristik özellikleri hakkında bir bilgi notu geçelim, el telsizlerinin menzili neden kısadır, çatı antenlerinin menzili neden daha uzun, hf frekansla diğer kıtalara nasıl ulaşırız ?
El telsizlerinin çalıştığı vhf ve uhf bandına ait radyo dalgaları yere paralel ilerler, ancak dünyamız yuvarlak olduğundan ufuk mesafesinden itibaren direk ilerlemeye devam ederek boşluğa doğru kaybolurlar. 1.75 mt boyunda biri arazide ileri baktığında 4.72 km öteyi görebilir, El telsiziniz de bu şekilde karşı istasyonu görecektir, ama karşı tarafta 1.75 mt boyunda ise menzil 8 km’lere çıkacaktır. Tabi bazen yansımalar nedeni ile bu menzil daha da artmaktadır.
El cihazları ile uzun mesafede görüşme yapabilmenin yolu röle (repeater) ile görüşmektir. Röle istasyonları olabildiğince yüksek tepelere konuşlandırılır. Röle, kendisine ulaşan bilgiyi frekansını değiştirerek eş zamanlı olarak yeniden yayınlar. Alandaki telsizler birbirleri ile direk görüşemez; rölenin tekrarladığı bilgileri alabilir. Bu sayede birbirini doğrudan göremeyen cihazların haberleşebilmesi de mümkün olur.
Hazırlayan: TA1CUN
HF frekansların karakteriği farklıdır, 1.6MHz to 30MHz arasını kapsar, gönderici antenden çıkan sinyal belli bir açı ile iyonosfere gönderilir ve iyonosferden geri alıcı antene geri döner.
Uydu Haberleşmesine başvurmadan en hızlı ve ekonomik, uzak alanda, haberleşme yapabilecek HF / SSB telsizler ile mümkün olan tek radyo iletişimi şeklidir.
HF haberleşmesini etkileyen faktörler ise ;
Frekans Seçiminiz
Gün Zamanı
Mevsimler
Hava Şartları
Manyetik Etkilenmeler