Amatör HaberlerNedir? Nasıl Yapılır?Öne Çıkan

Anten

0
5
(5)

Anten, telsiz cihazından çıkan ses-elektrik sinyallerinin elektromanyetik radyo dalgalarına çevrilmesi, havada-boşlukta belirli bir yöne veya her yöne aynı anda iletilmesi ve sonra yine bu radyo dalgalarının havadan toplanarak telsiz cihazına elektrik sinyali olarak iletilmesini sağlayan parçadır.

 

Temelde elektrik iletken bir metale herhangi bir frekansta (döngü-tekrarlama) elektrik sinyali verirseniz bu sinyalin bir kısmı elektromanyetik radyo dalgasına dönüşür ve havaya-boşluğa yayılır, büyük bir kısmı ise yok olur, soğurulur veya kaynağa geri yansır. (Mundar olur!)

 

 

İşte bu frekansın dalga boyu ile antenin fiziksel boyu birbiri ile uyumlu olduğundan REZONANS (titreşimlerin uyum ile çoğalması) meydana gelir, anten bu sinyale direnç göstermez ve en yüksek oranda bu elektrik sinyalinin elektromanyetik radyo dalgasına dönüşmesine izin verir.

 

Rezonansı anlamak için bir grup askerin boğaz köprüsünden tempolu (frekanslı) geçmesi ile köprünün boyunun rezonansa girerek titreşimlerin artarak köprüyü yıkması veya bir opera sanatçısının belirli bir frekansta ses çıkartarak şarap kadehini kırması örneklerini gözünüzde canlandırabilirsin

anten boyu (m) = ışık hızı (km/sn)/ frekans (KHz)

 

Işık hızını pratikte düz 300.000 km/sn kabul ediyoruz. Frekans ise bizim amatör VHF sistemleri için aktif kullanılan 144-146MHz bandının tam ortası olan 145MHz veya KiloHertz olarak yazarsak 145.000KHz kabul edebiliriz.

 

Yerlerine koyalım rakamları; Anten boyu = 300.000 / 145.000 = 2,07 metre

 

Ohuu! 2 metre mi? Biraz büyük değil mi? 🙂

 

Pek değil aslında. Buna “TAM DALGA” anten diyoruz. Yani dalga boyuna eşit boyutta.

Teorik olarak en verimlisi bu, ama gerçek hayatta kullanmak için pek pratik değil.

Bunu küçültmenin yolu ise bu rezonans işini çok bozmayacak ölçüler olan 1/2, 1/4 veya 5/8 gibi özel ölçüleri kullanmak.

 

Genelde ucuz antenler 1/4 dalga boyu yani 2,07 m / 4 = 51cm ölçüsünü kullanır.

Biraz daha kaliteli, verimli olanlar ise 5/8 ölçüyü, yani 2.07 m x 5/8 = 129 cm gibi.

 

Ee? Bu çok kolaymış! Neden tonla para verip hazır anten alıyoruz? Haydi şuradan iki parça bakır boru kesip yapalım?

 

eeehh.. Gerçekte tam öyle değil. 🙂

Çünkü bu çok kaba hesaplarda hesaba katmadığımız minik minik pek çok değişken var ve ne yazık ki tam olarak formülize edilemiyor, kullanılan bakırın, alüminyumun veya kablonun cinsine-alaşımına göre bile değişiyor ve antenin verimini fena halde düşürüyor.

 

Eğer elinizde SWR METRE denilen (antenin o frekansla tam rezonansa girip girmediğini, o frekanstaki elektrik sinyaline ne kadar direnç-empedans gösterdiğini ölçen) alet yoksa pratikte iyi bir anten yapmanız pek kolay değil. Elbette yapılır, yapılıyor, ama kolay değil. Çok tecrübe lazım.

 

Peki ne yapıyoruz? Elbette piyasadan yapılmışını alıyoruz! 🙂 Ancak, jpole, flowerpot gibi antenleri de bir çok amatör kendileri imal edip kullanmaktadır. Grubumuzda bu projelere de yer veriyoruz.

 

SPEKTRUM

 

Hazırlayan: TA1CUN

Bu içerik yararlı mıydı?

Kalplere dokunarak puan verebilirsin!

Ortalama Puan 5 / 5. Puan sayısı: 5

Henüz oylanmamış. İlk sen oy kullan.

Amatör Telsizcilik Belge Sınıfları

Önceki haber

VHF-UHF-HF Haberleşme Nedir?

Sonraki haber

Bunlar da ilginizi çekebilir

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Daha fazlası Amatör Haberler