Neredeyse tüm dünyanın kullanımına açık olan ve özellikle Avrupa’lı amatörler arasında popüler Oscar 100 (QO-100) uydusu ile çalışmalar yapmak için Cimer’e (BTK) bilgi edinme talebi göndermiştim. Gelen cevap ne yazık ki Türk amatör telsizcilerinin önüne koyulan engeli çok güzel bir şekilde özetlemiş.
Oscar 100 (QO-100) uydusu hakkında BTK tarafından gönderilen cevap şu şekilde;
Sayın KAAN ÇALIŞKAN,
T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ ne 01.03.2021 tarihinde yapmış olduğunuz 2101043680 sayılı başvurunuz 26.03.2021 tarihinde BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURUMU BAŞKANLIĞI (BTK) tarafından cevaplanmıştır:
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yapmış olduğunuz Bilgi Edinme Başvurunuz ilgisi nedeniyle Kurumumuza yönlendirilmiş olup, başvurunuz ile ilgili olarak Kurumumuzun ihtisas birim(ler)inden alınan bilgi “Kurumumuzca elektronik haberleşme alanında teknolojik yeniliklerin uygulanmasına yönelik Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) ve Avrupa Posta ve Telekomünikasyon İdaresi (CEPT) gibi uluslararası ve bölgesel organizasyonların kararları çerçevesinde spektrumun etkin ve verimli bir şekilde kullanımının sağlanması, telsiz yayınlarının zararlı elektromanyetik girişime sebebiyet vermeden kullanılması ve uygulanmasını teminen çalışmalar yapılmaktadır. Kara, hava, deniz ve uydu haberleşme sistemlerine ait mevcut ve planlanmış frekans band aralıklarının tanımlı olduğu Milli Frekans Planı, üyesi olduğumuz ITU (Telsiz Tüzüğü-RR) ve CEPT Kararları dikkate alınarak hazırlanmaktadır.
Ülkemiz Milli Frekans Planı’na göre Askeri/Sivil bandlar arasında yer alan 2300-2450 MHz frekans bandı sabit ve mobil servislere birincil öncelikli olarak tahsisli ve RLAN de dahil olmak üzere çeşitli sistemlerce yoğun olarak kullanılmakta olup, amatör veya amatör uydu servislerine planlanmamaktadır. Diğer taraftan, Milli Frekans Planı’na göre Askeri bandlar arasında yer alan 10450.000-10500.000 MHz frekans bandı birinci öncelikli olarak Askeri Radarlar tarafından kullanılmakta olup, 10450.000 – 10452.000 MHz frekans bandı ise ikinci öncelikli olarak amatör ve amatör uydu haberleşmesinde kullanılmaktadır.
Bu doğrultuda, ilgi yazı ekindeki bilgi edinme başvurusunda belirtilen Es’hail 2/QO-100 uydusu tarafından kullanılan 2401.500 – 2409.500 MHz (Uplink) ve 10491.000 – 10499.000 MHz (Downlink) frekans bandının ülkemizde amatör ve amatör uydu servisleri tarafından kullanımı uygun bulunamamaktadır.” şeklindedir.
Bilgilerinize sunulur.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
Tüketici ile İlişkiler Müdürlüğü
Başvurunuz ile ilgili tüm işlemleri CİMER’in internet adresinden takip edebilirsiniz.
Sonuç itibariyle Türk amatör telsizciliğini dünya standartlarında temsil etmek, uydu çalışmaları yapmak şimdilik mümkün görünmüyor.
Gelen cimer cevabını pdf olarak indirmek buraya tıklayabilirsiniz.
Konuyla ilgili fikirlerimi anlattığım VLOG’u aşağıda bulabilirsiniz.
TA4VA 73
şaşırdık mı ? hayır